גריטת רכבים בני 20 שנה

לאחר שנים שלא פעלה, תכנית הגריטה לכלי רכב ישנים ומזהמים חוזרת ובגדול. אך הפעם מתמקדת דווקא בכלי רכב כבדים, כגון משאיות. תכנית זו אומנם עדיין לא יצאה לפועל, אך עם חידוש התקנות בנושא, אין ספק שהעתיד נראה הרבה יותר ירוק.

במרץ 2018 אישרה ועדת הפנים את תקנות אוויר נקי שעודכנו על ידי המשרד להגנת הסביבה. תקנות אלו מתייחסות לזיהום אוויר מכלי רכב ובמסגרתן כלי רכב עם מנועי דיזל יחויבו להתקין מסנן חלקיקים ותכנית הגריטה שהופסקה בשנת 2013 תחזור למרכז העניינים, רק שהפעם היא תהיה רלוונטית עבור כלי רכב כבדים ולהם מנועי דיזל. כמו כן הסכום שיקבלו בעלי הרכב עבור הגריטה ינוע בין 5,000 ל- 22,000 ₪. 

תכנית גריטה, אז לעומת היום

בשנת 2009 יצא לפועל מיזם ממשלתי עבור גריטת רכבים בני 20 שנה. המיזם כלל שיתוף פעולה בין שלושה משרדי ממשלה: משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה ומשרד התחבורה. מטרת המיזם הייתה להוריד מהכביש כלי רכב ישנים, מסוכנים ומזהמים ובמסגרתה בעלי רכבים שמסרו את רכבם למגרש גריטה יקבלו בתמורה סכום כסף מהמדינה בסף 3,000 שקלים, זאת כמובן במידה שהרכב עומד בתנאים שנקבעו. בין התנאים היו רישיון בתוקף, "גיל" הרכב ועוד. תכנית זו הופסקה זמנית בשל בעיות תקציביות ועכשיו צפויה לחזור בכל הכוח, אולם כרגע התוכנית רלוונטית לפירוק משאיות וכלי רכב כבדים. 

מה היו מטרות התכנית של גריטת רכבים בני 20 שנה?

בין המטרות העיקריות של התכנית בזמנו: הפחתת זיהום אוויר שנגרם כתוצאה מרכבים ישנים, שכן רכבי בני 20 שנה ומעלה מזהמים את האוויר פי 20 מרכבים חדשים. מטרה נוספת היא הפחתת הסיכון לתאונות דרכים בשל תקלות לא צפויות שאופייניות לרכבים ישנים. הקריטריונים של התאמה לתכנית הגריטה נבחנו בקפידה והוחלט שרכבים בני 20 שנה אינם בטיחותיים ומזהמים את האוויר יתר על המידה. כמו כן רכבים אלו אינם כוללים מערכות בטיחותיות חשובות כגון ABS, ו- .ESP, הכוונה שעמדה מאחורי התכנית הייתה להציע תגמול אטרקטיבי בעבור גריטת הרכב על מנת שבעל הרכב יחליט להיפרד מהרכב הישן, המזהם והלא בטיחותי ולהחליף אותו בדגם חדש, בטוח וידידותי.

מה קורה היום לרכב בן 20 שנה?

התכנית הופסקה כי הכסף שאותו הקציבה המדינה לנושא נגמר. מאז היה ניסיון להחיות אותה שוב ושוב אך הניסיון כשל. ב-2018 המשרד להגנת הסביבה הצהיר כי ישנו שוב תקציב של עשרות מיליוני שקלים הייעודי להפעלה חוזרת של התכנית אך הפעם עבור כלי רכב כבדים ומזהמים. זאת לצד הקצאת סכום נוסף עבור סבסוד התקנה של מסננים בכלי רכב ישנים שימשיכו לנסוע על הכביש. תכנית זו עדיין עומדת על השולחן ולא יצאה לפועל במלואה, אולם העברת התקנות מהווה עוד צעד חשוב בהפחתה ומניעת זיהום אוויר מכלי רכב והנה משמעותית לתכנית הלאומית.

יש לציין שבעלי רכבים בני 20 שנה שרוצים לשלוח רכבים ישנים ולא בטיחותיים לגריטה, יכולים עדיין לעשות זאת שלא במסגרת התכנית הממשלתית. אנו בשלמה ביל קונים רכבים לגריטה ומציעים תגמול כספי בעבור הרכב, גם אם אינו נוסע או בעל רישיון בפועל.

 

  

צור קשר

    WhatsApp איך אפשר לעזור ?