אם הגיע הרגע להיפרד לשלום מהרכב שלכם מכל סיבה שהיא, הדבר הנכון לעשות יהיה למכור אותו לפירוק וגריטה ויש לפעולה זו מספר יתרונות. אך עוד לפני שאנו פונים לחברה שקונה רכבים לפירוק, עלינו לדאוג להוריד את הרכב מהכביש בצורה חוקית ותקינה. אז מהן הסיבות שבגללן צריך או כדאי להוריד את הרכב מהכביש? מהם השלבים הנכונים לכך? מה מידת המעורבות של משרד הרישוי בתהליך? ואילו מסמכים תצטרכו בשביל משרד הרישוי הורדת רכב מהכביש? כל התשובות והשלבים במדריך המלא שלפניכם.
אם הרכב שלכם אינו מביא לכם יותר תועלת עקב התיישנות או נזק שנגרם לו, באפשרותכם למכור אותו לחברה הקונה רכבים לפירוק. החברה מעבירה את הרכב למגרש המתמחה בפירוק רכבים, שם, הרכב מפורק לחלקיו השונים. החלקים התקינים נמכרים לבעלי מוסכים או ללקוחות פרטיים. שאר החלקים מועברים למחזור לתעשיית הברזל.
בעבר משרד התחבורה עודד את כל נושא הפירוק של רכבים ישנים על ידי מתן פיצוי בסכום של כמה אלפי שקלים בהתאם לקריטריונים כאלו ואחרים. אולם כיום, התכנית הזו הוקפאה ומידת המעורבות של המשרדים הממשלתיים הלכה וקטנה, עד שכעת רק משרד הרישוי מעורב בתהליך הפירוק.
אילו מקרים דורשים השבתת רכב או הורדת רכב מהכביש?
קיימים מספר מקרים בהם כדאי להודות לרכב על כל הקילומטרים שהוא נסע ולהוריד אותו מהכביש. לעיתים, זה גם יהיה הכרחי ובפעמים אחרות זו יכולה להיות גם החלטה של שמאי רכב מורשה או קצין תעבורה משטרתי.
חשוב לציין שאחת הסיבות המרכזיות שבגללה רוב האנשים רוצים להוריד את רכבם מהכביש, היא בשביל האפשרות למכור אותו לחברה שקונה רכבים לפירוק. לכן בהנחה שזו ההחלטה שלכם, הבעלים של הרכב, הנה כמה מהמקרים הנפוצים שדורשים בהורדת הרכב מהכביש:
- לא כשיר לנסיעה – רכבים רבים מאבדים את הכשרות לנסיעה בטוחה מסיבות שונות, במקרים בהם רכבים אינם כשירים או בטיחותיים ולא צפויים לעבור תיקון, עדיף להוריד אותם מהכביש.
- לא שווה את התיקון – בין אם מדובר בבעיה מכנית, בעיית זיהום שלא נפתרת או בעיה בטיחותית כלשהי, לפעמים פשוט לא שווה לתקן.
- לא עובר טסט – רכבים שכבר לא עוברים את הטסט השנתי, כדאי לשקול בהתאם לסיבות הכישלון בטסט, להיפטר מהרכב.
- גיל הרכב – רכבים ישנים, בעיקר כאלו שחצו את רף ה-30 שנים יכולים להיחשב לרכבי אספנות אבל נדרשים לבדיקות ותחזוקה מוגבר. לכן אם אתם לא בכיוון של להפוך לאספנים ויש לכם רכב ישן מאוד, כדאי שתשקלו את הורדתו.
- אחרי תאונה – תאונות שונות גורמות נזקים שונים לרכבים. לכן בהתאם לגיל ומאפייני הרכב שהיה מעורב בתאונה, אנשים רבים יעדיפו למכור אותו לפירוק מאשר להשקיע כסף על תיקון.
הורדת רכב מהכביש ללא טסט
כאשר מדובר על הורדת רכב מהכביש ללא טסט בתוקף, ניתן לבצע את התהליך מול משרד הרישוי בתנאים מסוימים. אם רישיון הרכב פג תוקף, תידרשו לשלם את החלק היחסי של אגרת הרישוי מיום סיום תוקפו ועד למועד הגשת הבקשה להורדת הרכב מהכביש. במידה והרכב במצב שאינו מאפשר חידוש טסט, תוכלו להגיש בקשה להורדה מהכביש לצמיתות. ההליך כולל הגשת מסמכים רלוונטיים כמו תעודת זהות ורישיון רכב (גם אם פג תוקף) במשרדי הרישוי.
טופס פירוק רכב
טופס פירוק רכב, המכונה גם "טופס בקשה לביטול רישום רכב", הוא מסמך רשמי המוגש במטרה להוריד רכב מהכביש לצמיתות. תהליך זה נדרש כאשר הרכב אינו בשימוש, אינו כשיר לנסיעה, או כאשר בעליו מעוניין להעבירו לפירוק.
מטרות טופס מכירת רכב לפירוק
ביטול רישום הרכב: הסרת הרכב ממאגר כלי הרכב הפעילים, כך שלא יחולו עליו חובות אגרה או ביטוח.
מניעת שימוש לא חוקי: הבטחת שהרכב לא ישמש באופן בלתי חוקי לאחר הורדתו מהכביש.
פרט לטופס שמגישים באחד ממשרדי הרישוי, יש צורך בכמה פעולות נוספות, אותן נפרט מיד.
איך להוריד רכב מהכביש?
בכדי להתחיל את תהליך הורדת הרכב מהכביש ולא משנה אם באופן מקוון או דרך הדואר, יש צורך במספר מסמכים בסיסיים:
-
- תעודת זהות של בעלי הרכב.
- רישיון רכב בתוקף (במידה ולא תצטרכו לבצע תשלום עבור רישיון הרכב את החלק היחסי מים שפג התוקף).
- צילום של צ'ק עם פרטי חשבון הבנק של בעלי הרכב, או כל מסמך בנקאי אחר המוכיח את קיומו של חשבון בנק פעיל עם פרטי בעלי הרכב.
- טופס ייעודי אותו ניתן להוריד מאתר משרד הרישוי ונקרא – טופס הורדת רכב מהכביש.
טופס הורדת רכב מהכביש – לחצו להורדה
הורדת רכב מהכביש מקוון
הדרכים והשלבים:
- מורידים את טופס בקשה לביטול רישום רכב המצורף כאן וממלאים אותו.
- מגיעים פיזית לאחד מסניפי משרד הרישוי עם הטופס ושאר המסמכים הנדרשים. (ניתן לזמן תור במערכת הממשלתית לזימון תורים – GoVisit).
- מפקידים את רישיון הרכב במשרד הרישוי ולמעשה מרגע זה הרכב ירד מהכביש לצמיתות. אגרת התשלום השנתית על הרכב מתבטלת באופן אוטומטי.
- באחריות בעלי הרכב להוריד את לוחיות הרישוי מהרכב הישן ולדאוג להשמיד אותן.
במידה ואינכם יכולים להגיע באופן פיזי לאחד מסניפי משרד הרישוי, קיימת אפשרות לשלוח מיופה כוח מטעמכם. על מיופה הכוח להגיע עם כל הטפסים הנדרשים כולל טופס ייפוי כוח חתום (יכול להיות גם בכתב חופשי) וכן תעודת הזהות המקורית של בעל הרכב.
הורדת רכב מהכביש בדואר
אם אתם מעדיפים אפשרות להורדת רכב מהכביש בדואר, מה שעליכם לעשות הוא לאסוף את כל הטפסים הנדרשים כאמור, כולל צילום של תעודת הזהות ורישיון הרכב המקורי. כדאי להוסיף מכתב עם הסיבה להורדת הרכב, פרטי הרכב, פרטי בעל הרכב ואמצעי התקשרות רלוונטיים. בנוסף, מומלץ לשלוח את המכתב בדואר רשום בכדי לוודא הגעה שלו.
ביטול הורדת רכב מהכביש
שירות הורדת רכב מהכביש משרד הרישוי אינו כרוך בתשלום, אך ישנם כמה תנאים שהם מעמידים ועליכם לקחת בחשבון. אם הרכב הורד מהכביש וביטלתם את רישיון הרכב, לא תוכלו לחדש אותו שוב. במידה ואתם מעוניינים להחזירו לשימוש, יש לפעול בהתאם להנחיות משרד התחבורה:
- הגשת תצהיר חתום על ידי עורך דין: בתוך חודש מיום הורדת הרכב מהכביש, יש להגיש למשרד הרישוי תצהיר המאשר כי הרכב תקין ושלם על כל חלקיו.
- בדיקה במוסך מורשה: אם התצהיר מוגש לאחר יותר מחודש מיום הורדת הרכב מהכביש, יש לבצע בדיקה במוסך מורשה לפי תקנה 308. המוסך יספק אישור על תקינות הרכב.
לאחר השלמת שלבים אלו, ניתן לפנות למשרד הרישוי לבחינת החזרת הרכב לכשירות.
ההבדל בין משרד הרישוי למשרד התחבורה בהורדת רכב מהכביש
ההבדל בין הורדת רכב מהכביש משרד התחבורה להורדת רכב מהכביש משרד הרישוי הוא בעיקר תפקידים וסמכויות:
- משרד הרישוי: זהו הגוף המבצע בפועל את פעולות הקשורות לרישום, רישוי והורדת רכבים מהכביש. משרד הרישוי אחראי על הטיפול בבקשות לביטול רישום רכב, הנפקת רישיונות נהיגה ורכב, בדיקות תקינות וכל השירותים הפרקטיים הקשורים לרכבים ולנהגים. אם ברצונך להוריד רכב מהכביש, תצטרך לפנות למשרד הרישוי ולמלא את כל הטפסים הנדרשים ולהמציא את המסמכים הנדרשים.
- משרד התחבורה: זהו המשרד הממשלתי המרכזי שאחראי על המדיניות הכללית, החקיקה והאסדרה של כלל תחום התחבורה בישראל. משרד התחבורה קובע את הנהלים והתקנות שנוגעים לרכבים, כולל הנחיות כיצד להוריד רכב מהכביש, אך אינו הגוף שמבצע את הפעולה עצמה מול הציבור.
בקצרה, משרד הרישוי הוא הזרוע הביצועית שאחראית על התהליכים בפועל, בעוד משרד התחבורה מפקח, מתווה מדיניות ומנהל את התחום ברמה המדינית והארגונית.
כמה כסף מקבלים על הורדת רכב מהכביש?
אם אתם שוקלים להוריד רכב מהכביש, סביר להניח שהתגמול הכספי יהפוך לשיקול מרכזי ולכן זה חשוב שתדעו כמה כסף תקבלו אם תבחרו באפשרות זו. אם בעבר עמדה לרשותכם תכנית הגריטה הממשלתית, שבמסגרתה הייתם מקבלים מענק של 3,000 שקלים עבור פירוק, כיום היא אינה נותנת מענה לכל סוגי הרכבים והמענק הזה כבר לא קיים. תוכלו לפנות לרשויות מקומיות שמספקות שירותי גריטה, אולם קחו בחשבון שברוב המקרים, לא תינתן על כך תמורה כספית.
את התמורה הכספית הגבוהה ביותר תקבלו אם תפנו למגרש פירוק או לקונה רכבים לפירוק. במקרה הזה, תקבלו הצעת מחיר בהתאם למחירון פירוק, אשר מושפעת מסוג הרכב, שנת הייצור שלו ומצבו המכני, כאשר הסכום נע בין 1,000 ל- 10,000 ₪.
כאמור, מכיוון שמצבו של כל רכב שונה, כדאי לפנות אלינו בשלמה ביל ישירות, על מנת לקבל הצעת מחיר עבור הרכב שלכם באופן ספציפי. קחו בחשבון, שכאשר פונים לשירותי פירוק רכבים, לרוב, גם גרירת הרכב אל מגרש הרכבים כלולה במחיר.
מעוניינים לשלוח את הרכב לפירוק ורוצים לדעת את כל הפרטים? נשמח לעזור! צרו איתנו קשר ואנו נלווה אתכם לכל אורך התהליך עם כל הפרטים החשובים.