כנראה שאם אתם מחפשים כרגע את ההגדרה לרכב אובדן להלכה, מצב הרכב שלכם לא מאוד טוב. אבל כשזה מגיע למצב הרכב ולהחלטות בטיחותיות וכלכליות לאחר תאונות ופגיעות, רק שמאי מוסמך יכול לקבוע את אומדן הנזק המדויק ואפילו למסגר אותו באחוזים. אז מה זה בדיוק אומר שרכב מוכרז על ידי השמאי כרכב אובדן גמור להלכה? מה ההבדל מטוטאלוס? מהן המשמעויות מבחינה ירידת ערך עבור רכב שהוכרז ככזה? ומה האפשרויות שעומדות בפניכם במצב שכזה? במאמר הבא נעשה סדר בכל מה שקשור לנושא.
מה זה אובדן להלכה?
המושג 'אובדן להלכה' מתייחס לאומדן הנזק של רכב לאחר תאונה או פגיעה מסוימת. בגדול, ניתן לומר שרכב שהוכרז על ידי שמאי מוסמך ככזה, הוא רכב שנמצא בחוסר כדאיות כללית לתיקונו. באחוזים, נזק שנאמד ברכב כאובדן להלכה הוא נזק בשווי של בין 45% ל-59% מערך הרכב הכולל.
כאשר שמאי רכב מוסמך אומד את הנזקים, הוא מתייחס לפגיעות השונות, לסוג הרכב, לכדאיות התיקון ולפרמטרים נוספים על מנת לקבוע את גודל הנזק.
עם זאת, שמאי הרכב אינו מחליט על עתידו של הרכב במקרים אלו וההחלטה לגבי ההמשך תלויה אך ורק בבעלים של הרכב. חשוב לציין שלא מדובר ברכב שמצבו הוגדר כטוטאל לוס, שכן רכב כזה אינו בר-תיקון בכל מקרה וההחלטה על גורל הרכב כבר לא תלויה בבעלי הרכב. בכדי שהרכב יוגדר כטוטאל לוס על השמאי לאמוד נזקים שגובהם כ-60% או יותר מגובה הרכב.
מהם הקריטריונים להכרזה על רכב כאובדן להלכה?
כאמור, רק שמאי רכב מוסמך רשאי לקבוע ולהכריז על מצב הרכב באופן רשמי וחוקי. בעלי מקצוע אחרים אולי יוכלו לחוות את דעתם, להציע פתרונות או לחזות את מה שהשמאי עתיד לקבוע, אך בפועל רק השמאי ייתן את ההגדרה הרשמית והמעשית לגבי מצב הרכב. את השמאי בעל הרכב יוכל לבחור בין אחד פרטי לבין שמאי מחברת הביטוח שלו. השמאי יערוך בדיקה מקיפה לרכב ויכין בסופה דו"ח מפורט על כל הנזקים והפגיעות שברכב. לבסוף, השמאי ייתן את הקביעה הסופית ואת הערכתו לגבי עלות התיקון הצפויה.
חשוב לזכור שלכל שמאי יש את הגישות שלו, מספר שנות ניסיון שונות מאחוריו ושיקולים שאינם זהים לחלוטין באשר לקביעת מצב הרכב. אך רוב השמאים יתייחסו למספר קריטריונים בסיסיים ומהותיים לגבי הכרזת רכב כאובדן גמור להלכה. הנה המרכזיים שבהם:
- בטיחות – כל פגיעה או תאונה שגרמה נזק לרכב בצורה כזו שחזרה של הרכב לכביש תסכן את יושביו ואת עוברי הדרך, תוגדר ברוב המכריע של המקרים כטוטאלוס ולא כאובדן גמור להלכה.
- מיקום הפגיעות – השמאי לרוב יבחן את מיקום הפגיעות בהקשר של אומדן הנזק הכללי. פגיעות משמעותיות באזורים מסוימים יחייבו את השמאי להכריז על הרכב כטוטאלוס.
- כדאיות לתיקון – יש משקל גם ליכולת ולכדאיות לתקן את הרכב בהתאם לנזק וגורם זה יכול להשפיע גם על החלטתו של השמאי.
מה כולל התהליך לאחר ההכרזה על אבדן להלכה?
חשוב להבין את ההבדל המהותי שגורם מלכתחילה לאפשרות הבחירה במצב של אבדן להלכה.
רכב אשר הנזק שנאמד בו על ידי השמאי הוא 60% או יותר, בעליו לא יוכל לבחור מה לעשות איתו ודרכו היחידה של אותו הרכב תהיה דרכו האחרונה לפירוק במגרש הגרוטאות. במקרה של רכב שהוכרז כאובדן להלכה, קיים הסיכוי והאפשרות לתקן אותו ולהחזיר אותו לנסיעה בכבישים.
למעשה, 2 אפשרויות עומדות בפני אדם שרכבו ניזוק בין 45% ל-59%, כלומר רכב שהוכרז כאבדן להלכה:
- לתקן את הרכב – במידה ותבחרו שלא לוותר על הרכב ותקן אותו, פעמים רבות חברת הביטוח תוכל לכסות את עלות התיקון, בהתאם כמובן לפוליסת הביטוח שברשותכם. יחד עם זאת, כדאי שתדעו שבמקרה שתבחרו לתקן אותו, לא בטוח בכלל שהוא יהיה אותו רכב שזכרתם מלפני התאונה ובנוסף, ירידת ערך משמעותית תהיה בלתי נמנעת ותבוא לידי ביטוי כאשר תרצו למכור אותו.
- להכריז אובדן להלכה לרכב – במידה ותבחרו לקבל את המלצת שמאי הרכב ולהכריז על הרכב כאובדן גמור להלכה, המשמעות תהיה אחת והיא מכירת רכב אובדן להלכה לחברת רכבים לפירוק או לסוחר רכבים. במקרים אלו ובהתאם לפוליסת הביטוח שלכם – תוכלו לקבל מהחברה לפירוק רכבים את שווי סך חלקי הרכב, מחברת הביטוח תקבלו את שווי הנזק על פי קביעת השמאי ולבסוף תוכלו לקבל אם תפעלו נכון גם 100% מערכו של הרכב שלכם.
אובדן להלכה ירידת ערך
ההשפעה על ערך הרכב היא ברוב המקרים משמעותית מאוד. חשוב לזכור שלא רק שערכו של הרכב ירד מבחינת המחיר, אלא גם מבחינת הביצועים על הכביש והרמה הבטיחותית שלו. לכן, במידה ואתם שוקלים לתקן רכב שנמצא במצב כזה רק על מנת למכור אותו לאחר מכן, יכול מאוד להיות שזו לא ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם.
תוכלו להתייעץ עם בעלי מקצוע שמבינים בתחום אם אינכם נמנים מאלו, גם השמאי עצמו שיערוך את הבדיקה יוכל להמליץ לכם מהו הצעד הנכון במצבכם ובהתאם למצב של הרכב. בנוסף, אומדן הנזק יכול להיות מוערך בטווח שבין 45% ל-59% והמספר המדויק יותר שיינתן בסוף הבדיקה יוכל גם הוא לעזור בקבלת ההחלטה הנכונה ובהבנה של מידת ההשפעה הכללית על ערך הרכב.
האם קיימים סיכונים בקניית רכב אובדן להלכה?
כולנו יודעים שכאשר אנחנו קונים רכבים שאינם חדשים או מיד ראשונה בעיקר שמדובר בכאלה שעברו תאונות משמעותיות, קיימים סיכונים מסויימים בקנייתם. לצד הסיכונים, קיימים גם פעמים רבות מחירים זולים בהרבה עבור מכוניות אלו ובמיוחד במקרים כאלו של רכבים שעברו תיקון.
לכן, אם אתם בכל זאת מחליטים לקנות רכב שכזה, חשוב מאוד לבדוק מספר דברים לגביו:
- תקנה 309 – חובה לבקש מבעלי הרכב או מהמוכר החוקי את דו"ח השמאי בכדי לוודא מספר דברים חשובים. אחד החשובים ביניהם היא ציון של תקנה 309 שלפיה הרכב עבר בדיקות בטיחות ונמצא כשיר ותקין לחזרה לכביש.
- ליווי שמאי – חשוב מאוד לוודא ששמאי הרכב אשר נתן את הקביעה לגבי מצבו ליווה את תהליך ההכרזה שלו ואת התיקון שלו עד סופו.
- פירוט דו"ח שמאות – בדו"ח השמאי תוכלו למצוא פירוט לגבי אופן התאונה, אילו חלקים נפגעו, מה היה הנזק והיכן נדרש תיקון או חלק חילוף.
- חלקים חלופיים – וודאו שהחלקים שדרשו החלפה ותיקון אכן הוחלפו ושהחלקים החלופיים הינם חוקיים ותקינים.
תהליך מכירת רכב שהוכרז כאובדן להלכה לפירוק
אם רכבכם הוכרז כאובדן להלכה ובחרתם באפשרות למכור את הרכב לפירוק, חברתנו המתמחה בקניית רכבים לפירוק, מציעה לכם תהליך פשוט, יעיל והוגן, כך שתוכלו למכור לנו את הרכב ולקבל מאיתנו את הכסף בעד החלקים, וכן מביטוח הרכב.
אין צורך להסתבך עם שמאים, סוחרים או תיווך מיותר – אנו נספק לכם את התמורה המלאה עבור חלקי הרכב, בין אם הרכב יתוקן ובין אם יפורק. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לפנות אלינו וליהנות משירות מקצועי, אמין ומורשה.